KAĞITHANE ÇÖZÜM KOLEJİ

ANASINIFLARI OKULA UYUM PROGRAMI

Sayın Velimiz,

Anasınıflarımızın eğitim-öğretime hazırlanması amacıyla gerçekleştirilecek Okula Uyum Programı 2-6 Eylül 2024 tarihleri arasında Minik Dâhiler, Sevimli Mucitler, Neşeli Bilginler, Astronotlar ve Kaptanlar sınıf öğrencilerimiz için yapılacaktır. Okula Uyum Programına düzenli şekilde gelmeleri, okul kaygılarının giderilmesi, sosyal ve sportif etkinliklerle öğrenme ortamlarını tanımaları ve sevebilmeleri, okul kurallarını öğretmen rehberliğinde öğrenebilmeleri ve çocuklarımızın okula iyi bir başlangıç yapabilmeleri için önemlidir.

Uyum programı ile ilgili olarak aşağıdaki hususlarda sizleri bilgilendirmek isteriz:

· Program 10.00 ile 12.30 saatleri arasında yapılacaktır.

· Program süresince öğrencilerimizin ulaşımları velilerimiz tarafından sağlanacaktır.

· Öğrencilerimiz uyum programı suresince sabah kahvaltısını okulumuzda yapacaklardır.

· Uyum programının ilk gününde tüm öğrenci ve velilerimiz Anasınıflarımızın girişinde karşılanarak öğrencimiz sınıfına yönlendirilecektir.

· Öğrencilerimizin rahat kıyafetlerle okula gelmesi, etkinlikleri yaparken onlara kolaylık sağlayacaktır.

· Öğrencilerimiz okula okul çantaları, suluk, okul ayakkabısı(panduf, terlik..) ve yedek kıyafetleri ile gelmektedir.

· Öğrencimizin programa katılamayacağı gün olduğu takdirde bir (1) gün öncesinden katılmama nedenini sınıf öğretmenine bildirmesi gerekmektedir.

· Her türlü sorunuzda okulumuzu arayıp konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Okul tel: (0212) 294 5545

Watsapp No:05495607003

           

Hep birlikte sağlıklı ve başarılı bir yıla adım atmak üzere öğrenci ve velilerimizle buluşmayı heyecanla bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımızla

Psk.AYŞENUR IRK

Anaokulu Koordinatörü

                                                                                                                                            

 

 

 

ORYANTASYON SÜRECİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1-Çocuğuma önceden okulla ilgili bilgi vermeli miyim?

Çocuğunuzun okula sağlıklı uyumu için okul başlamadan önce ‘okul kavramı ‘ aile içerisinde sohbet içerisinde konuşulmalı ve hikayeler ile desteklenerek anlatılmalıdır. Okul sistemi hakkında kısa bilgiler verilmelidir. Örneğin, uyum sürecinde okula kaç gün gideceği, günün belli saatleri orada olup, sonra yine eve döneceği, okula giderken onu kimin bırakıp alacağı, çocuğun anlayacağı şekilde açıklanmalıdır. Ayrıca okulda öğretmeniyle güvende olacağı, ama bir sorun olursa mutlaka kendilerinin okula gelip çocuğun yanında olacağı bilgisi verilerek çocuğun güven duygusu sağlanmalıdır. Belirsizlikler çocuklar için kaygı yaratır. Okula giderek yeni arkadaşlar edinip yeni oyunlar oynayabileceği bilgisi gibi, çocuğun ilgisini çekecek yönler ön plana çıkarılmalı, okulun bir gereklilik olduğu, bu yüzden 'okula gitmenin zorunluluğu' hakkında uzun konuşmalar yerine, okulun onun için yaparak yaşayarak öğreneceği bir yer olduğu vurgulanmalıdır.

2-Çocuğumun okula alışması ne kadar zaman alır, bu süreçte ne yapmalıyım?

 

Okula başlama, çocuğun erken çocukluk döneminde karşılaştığı en önemli değişikliklerden, çocuğun ileriki okul yaşantısının niteliğini belirleyen en önemli aşamalardan biridir. Okul, alıştığı, güvendiği ev ortamından, bilmediği bir ortama doğru atılan ilk adımdır. Her çocuk, okula başlama ve alışma sürecini kendi gelişim hızına göre yaşar. Çabuk uyum sağlayabilme, çocuğun belli bir düzeyde bilişsel, duygusal ve sosyal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Bu sebeple çocuklar, arkadaşları ile karşılaştırılmamalıdır.

Kimi çocuk ilk gün adapte olup sorunsuz ilerlerken kimi çocuğun yeni bir ortamla başa çıkmayı öğrenip uyum sağlaması zaman alabilir. Uyum sürecini, çocuğun mizacı, daha önce gitmiş olduğu okuldaki deneyimleri ya da hiç okul deneyiminin olmaması da etkiler. Tüm bunların yanı sıra, çocuğun gecikmiş tepkiler vermesi beklenen diğer bir durumdur.

Okula uyum süreci sadece çocuk için değil, aile için de yepyeni bir deneyim içerir. Bu sebeple, anne babalar da en az çocuklar kadar heyecanlı ve kaygılı olabilirler. Bu noktada beklediğimiz okula başlama anını, sürecini abartmadan çocuğunuza yansıtmanız ve kaygınızı aktarmamanız

 

 

 

olacaktır.  Okulun ilk günlerinde çocuğunuzla beraber okula gitmeniz daha güvende ve daha az kaygı duymasına yardımcı olacaktır.

3-Oryantasyon sürecinde görülen sık tepkiler nelerdir? Ne yapmalıyım? 

 

Okula başlamak çocuklar için önemli ve ilk sosyal adımdır. Ailesinden sonra öğretmenlerine güven duygusu kazanması zaman almaktadır. Çocuklar annesinden ayrışıp kendini okula ait hissedene kadar bir takım tepkiler gösterebilirler. Bunlar; kaygı duygusu, kabus görmeye başlama, sabahları uyanmak istememe, kapıda anneden ayrılamama, okula ağlayarak gelme, okulda yemek ve uyumak istememe, alt ıslatma, okula eşyasını götürme vb. gibi tepkilerdir. Bu tepkilerin hepsi ilk 1-1,5 ay içerisinde normal olarak değerlendirilebilir.

Bu süreçte; çocuğunuzun kaygısını anlamanız fakat çocuğunuzla birlikte kaygılanmamanız gerekir. Bu tepkileri normal karşılamadığınızda çocuğunuz kendini engellenmiş hissedebilir ve oryantasyonu daha da uzayabilir. Her çocuğun biricik olduğu düşünülürse oryantasyon süresi ve niteliği de birbirinden farklılık gösterebilir. Okula ve öğretmenine güvendiğinizi çocuğunuza hissettirmek ve bu konuda konuşmak sağlıklı olabilir. Çocuğunuzun bu tepkilerini normal karşılayıp ve sakin kalıp, olumlu geçen zamanlarına odaklanmak da iyi gelebilir. Önemli olan çocuğunuzun ilk deneyiminde başarısız ve yetersiz hissetmemesidir. Bunun için bu tepkileri olumsuz olarak algılamamak ve suçlayıcı yaklaşmamak gerekir. Özellikle çocuğunuzun yanında okula alışamayacağı yönünde konuşmamak en doğrusudur.

 

                                                                                                                KAĞITHANE ÇÖZÜM KOLEJİ

 

 

ETKİNLİK TAKVİMİ
22 Ekim 2024 Salı
Bu tarih için etkinlik bulunamadı!
Ekim Ayı Etkinliklerine Gözat
Hızlı Erişim Menüsü